Z pití kávy se v poslední době stal opravdový trend a tento lahodný, voňavý, a dokonce i zdravý nápoj si tak získává čím dál více příznivců. Káva ovšem není jen jedna a zorientovat se mezi jednotlivými typy může být někdy pěkný oříšek. Snad nejznámějším je espresso. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi espressem a filtrovanou kávou.

Dobrá káva i bez kávovaru

Chcete si i v pohodlí svého domova vychutnat dokonalou kávu jako z kavárny? Poměrně velký boom zažívají pákové kávovary, kávovary na kapsle či plnoautomatické kávovary. Dobrou kávu si ale snadno připravíte i bez drahých přístrojů. K přípravě lze využít nejrůznější moka konvičky, elektrické překapávače, french press, džezvu a další.

Čím je typické tolik populární espresso

Čím je typické oblíbené espresso? Jak už sám název napovídá, příprava je opravdu rychlá a rychlé je i jeho vypití. Při přípravě protéká jemně mletými kávovými zrnky voda pod velkým tlakem. Oproti filtrované kávě je tak výrazně hustší a koncentrovanější. Pro espresso je totiž typické malé množství kávy, jeho chuť je proto poměrně silná. Tím to ovšem nekončí. S pomocí espressa se dají dále připravit i další kávové nápoje, jako je například caffe latté, cappuccino nebo flat white. Díky své viskozitě a hustotě je totiž pro tyto účely jako stvořené.

Jak chutná filtrovaná káva a jaké má benefity

V případě filtrované kávy protéká voda mletou kávou a filtrem bez pomoci tlaku. Příprava je tak o něco delší a je také potřeba věští množství vody i namleté kávy. Chuť i vůně jsou jemnější. Obsahuje oproti espressu mnohem více kofeinu a jeho příprava je pomalejší. Výsledný nápoj má větší objem a v porovnání s espressem také nepříliš silné aroma. Je určena k delšímu popíjení a vychutnání.