Vánoční pečivo v moderním pojetí

Vánočka s rozinkami nebo biskupský chlebíček s kandovaným ovocem. I když je pečení těchto klasických vánočních dobrot téměř povinností, stojí za to vyzkoušet i něco nového. Následující recepty Vás přesvědčí o tom, že i netradiční pečivo má své kouzlo.

Kynutý věnec s marcipánem

Klasické kynuté těsto Vás překvapí marcipánovou nádivkou, brusinky a pistácie dodají moučníku netradiční šmrnc!

Na 1 věnec budete potřebovat:

  • 380 g polohrubé mouky
  • 10 g sušených kvasnic
  • špetku soli
  • 200 ml mléka
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 50 g brusinek
  • 30 g pistácií
  • 200 g marcipánu

a na polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Smíchejte mouku se sušenými kvasnicemi, solí, pomerančovou kůrou a polovinou brusinek a pistácií. Přidejte žloutky, vlažné mléko, 75 g rozpuštěného másla, polovinu cukru a vypracujte středně tuhé těsto, které nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

Marcipán nastrouhejte nahrubo a smíchejte se zbylým máslem, cukrem a bílky. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník o rozměrech asi 55 x 40 cm, potřete ho marcipánovou náplní a zaviňte do rolády.

Roládu podélně rozkrojte a rozkrojené díly zapleťte do copu. Konce spojte dohromady a věnec přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Povrch věnce potřete mlékem a posypte zbylými brusinkami a pistáciemi.

Pečte při teplotě 200ºC asi 10 minut, poté teplotu snižte na 180ºC a pečte dalších 40 minut. Moučkový cukr přelijte horkou vodou, přidejte citrónovou šťávu a třete do zhoustnutí. Po vychladnutí věnec polevou ozdobte.

Punčový chlebíček s višněmi

Punč – to je vůně Vánoc, a když se propojí s dokonalým moučníkem, sváteční nálada Vás zcela pohltí.

Na 3 malé chlebíčky si připravte:

  • 100 ml červeného vína
  • 1 balíček koření na svařené víno
  • 50 ml rumu
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 80 g hořké čokolády
  • 20 g kakaa
  • lžičku skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 100 g lískových ořechů
  • 130 g kompotovaných višní

a na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu
  • špetku skořice

Víno svařte s kořením, nechte vychladnout a přidejte rum. Změklé máslo vyšlehejte spolu s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, kakaem, skořicí a hřebíčkem a do těsta opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Nakonec zapracujte i víno s rumem, višně a nastrouhané ořechy. Chlebíčkové formy vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a naplňte těstem. Pečte při teplotě 160ºC asi 45 minut. Po upečení nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku. Z cukru, rumu, vody a skořice utřete hladkou polevu a vychladlé chlebíčky jí potřete.

Rumový chlebíček s kandovaným ovocem

Mandle a kandované ovoce vytváří sváteční dojem, fondán působí slavnostně!

Na 1 formu budete potřebovat:

  • 185 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 120 g mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce (třešně, zázvor, pomerančová a citrónová kůra)
  • 50 g rozinek
  • 60 ml rumu

a na ozdobu:

  • 80 g meruňkového džemu
  • 500 g bílého fondánu

Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem a vejci do pěny, přidejte mouku, mleté mandle a nakonec vmíchejte kandované ovoce a rozinky. Těstem naplňte formu o rozměrech 25 x 25 cm a pečte při 150ºC asi 2 hodiny. Ihned po upečení povrch chlebíčku propíchejte špejlí a pokapejte rumem. Nechte vychladnout a přikryté utěrkou odležet do druhého dne. Druhý den povrch chlebíčku potřete meruňkovým džemem a potáhněte vyváleným fondánem. Ze zbytků fondánu můžete vykrájet hvězdičky a povrch jimi ozdobit.