Vánoční pečivo v moderním pojetí
Vánočka s rozinkami nebo biskupský chlebíček s kandovaným ovocem. I když je pečení těchto klasických vánočních dobrot téměř povinností, stojí za to vyzkoušet i něco nového. Následující recepty Vás přesvědčí o tom, že i netradiční pečivo má své kouzlo.
Kynutý věnec s marcipánem
Klasické kynuté těsto Vás překvapí marcipánovou nádivkou, brusinky a pistácie dodají moučníku netradiční šmrnc!
Na 1 věnec budete potřebovat:
- 380 g polohrubé mouky
- 10 g sušených kvasnic
- špetku soli
- 200 ml mléka
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 50 g brusinek
- 30 g pistácií
- 200 g marcipánu
a na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 2 lžičky citrónové šťávy
Smíchejte mouku se sušenými kvasnicemi, solí, pomerančovou kůrou a polovinou brusinek a pistácií. Přidejte žloutky, vlažné mléko, 75 g rozpuštěného másla, polovinu cukru a vypracujte středně tuhé těsto, které nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Marcipán nastrouhejte nahrubo a smíchejte se zbylým máslem, cukrem a bílky. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník o rozměrech asi 55 x 40 cm, potřete ho marcipánovou náplní a zaviňte do rolády.
Roládu podélně rozkrojte a rozkrojené díly zapleťte do copu. Konce spojte dohromady a věnec přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Povrch věnce potřete mlékem a posypte zbylými brusinkami a pistáciemi.
Pečte při teplotě 200ºC asi 10 minut, poté teplotu snižte na 180ºC a pečte dalších 40 minut. Moučkový cukr přelijte horkou vodou, přidejte citrónovou šťávu a třete do zhoustnutí. Po vychladnutí věnec polevou ozdobte.
Punčový chlebíček s višněmi
Punč – to je vůně Vánoc, a když se propojí s dokonalým moučníkem, sváteční nálada Vás zcela pohltí.
Na 3 malé chlebíčky si připravte:
- 100 ml červeného vína
- 1 balíček koření na svařené víno
- 50 ml rumu
- 150 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 150 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 80 g hořké čokolády
- 20 g kakaa
- lžičku skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ balení prášku do pečiva
- 100 g lískových ořechů
- 130 g kompotovaných višní
a na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 2 lžíce rumu
- špetku skořice
Víno svařte s kořením, nechte vychladnout a přidejte rum. Změklé máslo vyšlehejte spolu s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, kakaem, skořicí a hřebíčkem a do těsta opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Nakonec zapracujte i víno s rumem, višně a nastrouhané ořechy. Chlebíčkové formy vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a naplňte těstem. Pečte při teplotě 160ºC asi 45 minut. Po upečení nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku. Z cukru, rumu, vody a skořice utřete hladkou polevu a vychladlé chlebíčky jí potřete.
Rumový chlebíček s kandovaným ovocem
Mandle a kandované ovoce vytváří sváteční dojem, fondán působí slavnostně!
Na 1 formu budete potřebovat:
- 185 g hladké mouky
- 220 g cukru krupice
- 250 g másla
- 4 vejce
- 120 g mandlí
- 100 g kandovaného ovoce (třešně, zázvor, pomerančová a citrónová kůra)
- 50 g rozinek
- 60 ml rumu
a na ozdobu:
- 80 g meruňkového džemu
- 500 g bílého fondánu
Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem a vejci do pěny, přidejte mouku, mleté mandle a nakonec vmíchejte kandované ovoce a rozinky. Těstem naplňte formu o rozměrech 25 x 25 cm a pečte při 150ºC asi 2 hodiny. Ihned po upečení povrch chlebíčku propíchejte špejlí a pokapejte rumem. Nechte vychladnout a přikryté utěrkou odležet do druhého dne. Druhý den povrch chlebíčku potřete meruňkovým džemem a potáhněte vyváleným fondánem. Ze zbytků fondánu můžete vykrájet hvězdičky a povrch jimi ozdobit.