Upeč třeba chleba
Sortiment pečiva v obchodech se skoro nevejde do regálů, ale pojďme si zkusit upéct svůj vlastní chleba. Nebude to hned, ale vůně, která provoní celý dům a pocit z vlastnoručně upečeného bochníku stojí za to!
Rychlý pivní chleba
Velice snadný recept, když zjistíte, že jste zapomněli koupit pečivo. Za hodinu můžete nakrojit křupavý čerstvý bochník!
Na 1 bochník budete potřebovat:
- 500g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- lžičku soli
- 500 ml piva
- případně semínka do těsta (len, sezam, chia, ..)
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, případně se semínky. Postupně do směsi přilévejte pivo a vypracujte hutné, ale hladké těsto. Formu na chlebíček vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou a těsto do ní hned vložte. Chleba pečte asi hodinu při 180ºC. Po upečení ho vyklopte na plech nebo mřížku, vraťte do vypnuté trouby na 10 minut a nechte chleba dojít.
Lněný chleba
Zdravý recept z celozrnné mouky, který můžete libovolně obměňovat přidáním jiného druhu semínek.
Na 2 bochníky si připravte:
- 180 ml vlažné vody
- 35g kvasnic
- 1 lžíci polohrubé mouky
- 4 hrnky celozrnné mouky
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku lněného semínka
- ½ lžíce soli
- ½ lžíce kmínu
- asi 3 hrnky vlažné vody
V hrnku smíchejte 180 ml vlažné vody s droždím a lžící mouky, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte obě mouky, přidejte sůl, kmín a lněné semínko. Do směsi poté přidejte kvásek a vypracujte při postupném přilévání vlažné vody těsto. Na teplém místě ho nechte kynout asi hodinu.
Dvě chlebíčkové formy vymažte tukem, těsto do nich rozdělte a nechte kynout ještě asi čtvrt hodiny. Formy s chlebem vložte do trouby a pečte asi hodinu při 180ºC.
Hrníčkový slunečnicový chleba
Jednoduchý recept, který Vám usnadní práci díky hrnečkovému odměřování. Slunečnicová semínka zkuste nahradit i dýňovými.
Na 2 chleby si připravte:
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 hrnky tmavé žitné mouky
- 2 hrnky vlažné vody
- ½ hrnku vlažného mléka
- kostku kvasnic
- 1 lžíci cukru krupice
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- 100g slunečnicových semínek
V míse smíchejte pšeničnou i žitnou mouku se solí, kmínem a slunečnicí. Z mléka, cukru a kvasnic vytvořte kvásek a přilijte ho k mouce. Přidejte vodu a vypracujte hutné, ale vláčné těsto. Vyklopte jej na pomoučněný vál a důkladně rukama propracujte. Těsto rozdělte na dva díly, vytvarujte bochníčky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou kynout asi půl hodiny.
Troubu rozpalte na 250ºC, chleba při této teplotě pečte jen chvilku (asi dvě minuty), poté teplotu ztlumte na 100ºC a pečte dalších 35 minut. Během pečení chleba dvakrát potřete slanou vodou.
Selský kváskový chleba
Klasický, poctivý chleba z pravého živého kvásku. Pokud nevíte, kde ho sehnat nebo jak ho vyrobit, mrkněte na mapu www.pecempecen.cz a zjistěte, kdo z Vašeho okolí kvásek nabízí. V drogerii DM je nyní nově k dostání i žitný kvásek v prášku.
Na 2 bochníky si připravte:
- 75 ml kvásku
- 20g kvasnic
- 500 ml podmáslí
- 300g hladké mouky
- 200g žitné mouky
- 15g soli
Droždí smíchejte v misce s vlažným podmáslím, přidejte kvásek, pšeničnou i žitnou mouku a sůl. Vše důkladně smíchejte a asi deset minut propracovávejte, buď rukama nebo s pomocí robotu. Na pomoučněném válu poté nechte pod utěrkou kynout asi půl hodiny. Těsto rozdělte na dva díly a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu rozpalte na 210ºC a vložte do ní plech pokapaný vodou, aby se trouba zapařila. Po rozehřátí plech vyjměte a vložte plech s chlebem. Při základní teplotě pečte asi pět minut, potom teplotu ztlumte na 200ºC a pečte ještě 25 minut.
Domácí ciabatta
Ciabatta je klasické italské pečivo z bílé mouky. Je podobné bagetě, je velmi křupavé a nejlepší čerstvě upečené. Zkuste příště do těsta přidat rozmarýn, nasekané olivy nebo sušená rajčata!
Na 3 ciabatty si připravte:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 a ½ hrnku vody
- 1 a ¼ lžičky soli
- ¼ balení sušeného droždí
Všechny suroviny smíchejte v míse, vypracujte těsto a to nechte kynout 12 hodin. Na povrchu se vytvoří mnoho malých bublinek a těsto zřídne. Vyklopte jej na pomoučněný vál, třikrát přeložte jako při přípravě listového těsta, a nechte odpočívat ještě asi čtvrt hodiny.
Připravené těsto rozdělte na tři díly a vytvarujte ciabatty (podlouhlé bagety). Vložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 250ºC asi 25 – 30 minut, přičemž dáte na dno trouby kastrolek s vodou. Upečené ciabatty nechte vychladnout na mřížce, nejlepší jsou však čerstvé a křupavé.