Tip na zdravý oběd

Zdravé rovná se chutné a prospěšné našemu zdraví. V tomto článku vám nabídnu zdravý oběd pro celou rodinu, který navíc není cenově nedosažitelný i přesto, že se v něm vyskytují kvalitní suroviny.

cegoh / Pixabay

Ingredience, které budete potřebovat:

  • 800 g mletého masa na karbanátky
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vajíčka
  • Slanina
  • Kokosový či jiný olej, sádlo
  • Sůl a pepř, koření na mletá masa a sušený česnek

Postup:

Nejdříve nakrájejte slaninu na větší kousky. Na pánev vytřenou kokosovým olejem (možno použít vámi preferovaný či nejčastěji používaný olej) kousky slaniny vysypeme, smažíme na slabém ohni. Připravíme si cibuli, kterou rozsekáme na malé kousky, pro urychlení můžeme použít sekací mlýnek. Cibuli přidáme na pánev a smažíme dozlatova.

Než se nám osmaží cibule a slanina, vyklopíme mleté maso do větší mísy, přidáme vajíčka, okořeníme. S kořením opatrně, soli se nám hodí spíš více, pozor ale na pepř. Nezapomeňte, že chuť karbanátkům dodá slanina a cibule. Osmahnutou cibuli a slaninu přidáme k masu do mísy a důkladně promícháme.

Plech pokryjeme alobalem (není nutné) a vymastíme kokosovým olejem nebo sádlem a z připravené směsi uděláme kuličky, které umístíme na plech. Bude jich cca 7. Vložíme do trouby a pečeme přibližně půl hodiny na 200 °C a půl hodiny na 150 °C.

Příloha:

Jako přílohu k masu můžete použít například bramborovou kaši a zeleninový salát nebo pouze zeleninový salát, na který budete potřebovat:

  • Hlávkový salát
  • 3 velká rajčata nebo 250g cherry rajčátek
  • Olivy
  • Olej
  • Kapka vinného octa
  • Špetka soli

Pokud vám zeleninový salát zůstane, můžete si ho dát k večeři třeba s vajíčkem nebo s tuňákem. Zeleninový salát s vajíčkem můžete udělat dvěma způsoby. Buď vajíčko uvaříte natvrdo a do salátu nakrájíte nebo připravíte zastřené vejce, dáte ho na salát a nožem naříznete a posolíte.

Přeji vám štěstí a chuť do vaření!