Použijte červenou řepu netradičně – udělejte si léčivý kvas, který pomůže ke zdraví ledvinám, střevům, játrům a upraví krevní tlak
Zavařujete červenou řepu, nebo z ní děláte přílohy k masům, používáte ji k zapékání, nebo si ji nastrouháte a přidáte do salátu? Jde všeobecně o velmi zdravou zeleninu, která stojí za přípravu a práci, kterou musíme podstoupit, než si ji naservírujeme.
Což takhle vyzkoušet recept na léčivý kvas, který si vyrobíte jednoduše doma a očistíte tak váš organismus? Je to skutečně snadné a zvládne to i ten, kdo vaření a pečení příliš neholduje.
Kysané zelí a spol.
Kysané zelí, kefír a jiné potraviny jsou všeobecně zdravé. Obsahují totiž spoustu užitečných látek, které našemu tělu velmi prospívají. I z červené řepy se dá udělat kysaný nápoj, který se užívá následně po lžících několikrát za den a pomáhá nám ke zdravému a lepšímu životu.
Konkrétně kvas z červené řepy slouží jako prevence před zhoubnými druhy rakoviny, je výborný k detoxikaci organismu a regeneraci po náročných chemoterapiích. Odplavuje z těla jedovaté látky, čistí a regeneruje játra i ledviny. Dokonce vám pomůže při problémech zažívacího ústrojí, očistí střeva, pomůže při zácpě.
Dle ruské lidové medicíny je to nejlepší lék na vysoký krevní tlak ale i na kornatění cév neboli artrózu.
Co budete potřebovat?
Nemusíte se bát žádných velkých investic. Udělat kvas si tak mohou dovolit i starší lidé v důchodu nebo maminky na mateřské dovolené. Pořiďte si tyto ingredience:
- Zavařovací sklenku o objemu 3 litry
- Víčko s dírkami nebo gázu
- 0,7 kg očištěné červené řepy
- 200 g cukru (med ne)
- 2 lžíce mouky
- 100 g rozinek
- Převařenou vychladlou vodu
I postup je jednoduchý a nezabere mnoho času:
Řepu umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Ty následně uložte do sklenice. Přidejte rozinky, cukr i mouku.
Vše zalejte převařenou vychladlou vodou (pokud máte lák z kyselého zelí nebo kombuchu, může použít taktéž, podpoříte proces kvašení). Sklenku uzavřete víčkem s dírkami nebo gázou a uložte na teplé místo na 6 – 7 dnů. Každý den je důležité obsah sklenky 2x promíchat. Bude-li se tvořit pěna, odebírejte ji.
Po týdnu vše přeceďte přes jemné sítko, utěrku nebo plenu a uložte do lednice. Nezbývá, než začít s detoxikací.
Jak je to s dávkováním
3x denně užívejte 3 – 4 lžíce kvasu nejlépe před jídlem. Poté, co celou dávku spotřebujete, dejte tělu 3 měsíce oddech. První část detoxikační kúry bude za vámi. Poté kúru zopakujte. Po 2. kúře si dejte opět 3 měsíce pauzu a lák si připravte potřetí, naposledy.
Vyzkoušejte, jak snadno je možné se během jednoho roku bezpečně a levně zbavit škodlivin z těla.
Pro koho není kvas z červené řepy vhodný
Kvašené potraviny celkově se nedoporučují u lidí majících větší potíže s ledvinami, trávením v akutní fázi nebo nemoc zvanou DNA. Budete-li chtít kúru zkusit, určitě se nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.