Horké nápoje na zahřátí
Venku zima a studený vítr, déšť neúnavně bubnuje do oken. A nebo jste se právě vrátili z práce, nákupu či návštěvy a jste promočení a promrzlí na kost?
Zahřejte se jedinečným horkým nápojem z voňavých surovin, který je vhodný i pro děti. Pokud však potřebujete zahřát ještě o trochu víc, přimíchejte všem dospělým do zimního drinku i kapku alkoholu navíc.
Ananasový punč
Earl Grey tvoří spolu s whisky dokonalou kombinaci, ale i v nealko verzi má své kouzlo.
Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:
- 650 ml hotového čaje Earl Grey
- 500 ml ananasového džusu
- 225 g cukru krupice
- 1 svitek skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 2 hřebíčky
- 10 semínek koriandru
- šťáva a kůra ze dvou citronů
- ½ ananasu
- případně whisky
Ananas nakrájejte na kousky a pomocí šťouchadla (případně ponorným mixérem) trochu rozmačkejte. Oslaďte cukrem a přilijte ananasový džus.
Vložte ho do hrnce, přidejte veškeré koření, citrónovou šťávu i kůru a čaj a přiveďte k varu. Před servírováním ozdobte plátky ananasu.
Grapefruitový čaj
Nahořklá chuť grepu je příjemnou změnou, kterou oživí příchuť perníkového koření.
Pro 2 osoby si připravte:
- šťávu ze dvou červených grapefruitů
- 2 – 4 lžíce medu (dle chuti)
- 1 svitek skořice
- špetku perníkového koření
Grapefruitovou šťávu, med a koření smíchejte se 100 ml vody a přiveďte k varu. Odstavte, rozlijte do silnostěnných sklenic a při podávání ozdobte kolečkem grapefruitu.
Svařené jablko
Netradiční pojetí jablečného nápoje – sůl, pepř, chilli a zázvor jen pro odvážné!Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 360 ml jablečného moštu
- 2 sáčky čaje rooibos
- šťávu z půlky citronu
- 1 svitek skořice
- 5 plátků čerstvého zázvoru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- sůl, pepř, případně chilli
Jablečný mošt, citrónovou šťávu, skořici zázvor, sůl a pepř dejte do hrnce a přiveďte k varu. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte louhovat asi 10 minut.
Rozdělte do dvou sklenic a ozdobte plátkem citronu. Na závěr můžete přidat chilli, cukr nebo alkohol (bourbon).
Horká hruška
Nápoj je dost sladký, spolu s voňavou skořicí a kardamomem však pohladí na duši.
Pro 6 – 8 osob si připravte:
- 2 litry hruškového džusu
- šťávu ze čtyř limetek
- kůru ze dvou limetek
- kousek zázvoru (asi 5 cm)
- 2 svitky skořice
- 4 tobolky kardamomu
- 3 lžíce cukru krupice
Hruškový džus vlijte do hrnce, přidejte limetkovou šťávu i kůru, oloupaný zázvor nakrájený na plátky, cukr a koření a přiveďte k varu. Povařte pět minut, poté slijte, rozdělte do sklenic a ozdobte skořicí a nakrájenou hruškou.
Domácí chai
Exotický nápoj vonící dálkami Vás přenese do Orientu.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 sáčky černého čaje
- 2 lžíce cukru krupice
- 12 tobolek kardamomu
- 8 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 8 hřebíčků
- 4 svitky skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- vanilkový lusk
- špetku muškátového oříšku
- kousek zázvoru (asi 5 cm)
Veškeré koření vložte spolu s cukrem do hrnce, zalijte litrem vody, přiveďte k varu a vařte čtvrt hodiny. Potom přidejte sáčky s čajem a nechte je louhovat pět minut. Směs přeceďte a nechte ji vychladnout. Při servírování smíchejte část základního nápoje s vroucí vodou nebo mlékem.
Svařák z jablek a brusinek
Typická vánoční vůně brusinek a jablek Vás spolu s voňavým kořením dokonale zahřeje.
Pro 6 osob si připravte:
- 1 litr brusinkového džusu
- 500 ml jablečného džusu
- 60 ml javorového sirupu
- 10 hřebíčků
- 2 svitky skořice
- 1 pomeranč
Brusinkový i jablečný džus vložte spolu s javorovým sirupem, kořením a měsíčky pomeranče do hrnce a přiveďte k varu. Povařte asi čtvrt hodiny, sceďte a rozdělte do sklenic. Před servírováním ozdobte plátky jablka a pomeranče.