Horké nápoje na zahřátí

Venku zima a studený vítr, déšť neúnavně bubnuje do oken. A nebo jste se právě vrátili z práce, nákupu či návštěvy a jste promočení a promrzlí na kost?

Zahřejte se jedinečným horkým nápojem z voňavých surovin, který je vhodný i pro děti. Pokud však potřebujete zahřát ještě o trochu víc, přimíchejte všem dospělým do zimního drinku i kapku alkoholu navíc.

Ananasový punč

Earl Grey tvoří spolu s whisky dokonalou kombinaci, ale i v nealko verzi má své kouzlo. 

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:

  • 650 ml hotového čaje Earl Grey
  • 500 ml ananasového džusu
  • 225 g cukru krupice
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 10 semínek koriandru
  • šťáva a kůra ze dvou citronů
  • ½ ananasu
  • případně whisky

Ananas nakrájejte na kousky a pomocí šťouchadla (případně ponorným mixérem) trochu rozmačkejte. Oslaďte cukrem a přilijte ananasový džus.

Vložte ho do hrnce, přidejte veškeré koření, citrónovou šťávu i kůru a čaj a přiveďte k varu. Před servírováním ozdobte plátky ananasu.

Grapefruitový čaj

Nahořklá chuť grepu je příjemnou změnou, kterou oživí příchuť perníkového koření.

Pro 2 osoby si připravte:

  • šťávu ze dvou červených grapefruitů
  • 2 – 4 lžíce medu (dle chuti)
  • 1 svitek skořice
  • špetku perníkového koření

Grapefruitovou šťávu, med a koření smíchejte se 100 ml vody a přiveďte k varu. Odstavte, rozlijte do silnostěnných sklenic a při podávání ozdobte kolečkem grapefruitu.

Svařené jablko

Netradiční pojetí jablečného nápoje – sůl, pepř, chilli a zázvor jen pro odvážné!Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 360 ml jablečného moštu
  • 2 sáčky čaje rooibos
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 svitek skořice
  • 5 plátků čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • sůl, pepř, případně chilli

Jablečný mošt, citrónovou šťávu, skořici zázvor, sůl a pepř dejte do hrnce a přiveďte k varu. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte louhovat asi 10 minut.

Rozdělte do dvou sklenic a ozdobte plátkem citronu. Na závěr můžete přidat chilli, cukr nebo alkohol (bourbon).

 

Horká hruška

Nápoj je dost sladký, spolu s voňavou skořicí a kardamomem však pohladí na duši.

Pro 6 – 8 osob si připravte:

  • 2 litry hruškového džusu
  • šťávu ze čtyř limetek
  • kůru ze dvou limetek
  • kousek zázvoru (asi 5 cm)
  • 2 svitky skořice
  • 4 tobolky kardamomu
  • 3 lžíce cukru krupice

Hruškový džus vlijte do hrnce, přidejte limetkovou šťávu i kůru, oloupaný zázvor nakrájený na plátky, cukr a koření a přiveďte k varu. Povařte pět minut, poté slijte, rozdělte do sklenic a ozdobte skořicí a nakrájenou hruškou.

Domácí chai

Exotický nápoj vonící dálkami Vás přenese do Orientu.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 sáčky černého čaje
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 12 tobolek kardamomu
  • 8 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 4 svitky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • vanilkový lusk
  • špetku muškátového oříšku
  • kousek zázvoru (asi 5 cm)

Veškeré koření vložte spolu s cukrem do hrnce, zalijte litrem vody, přiveďte k varu a vařte čtvrt hodiny. Potom přidejte sáčky s čajem a nechte je louhovat pět minut. Směs přeceďte a nechte ji vychladnout. Při servírování smíchejte část základního nápoje s vroucí vodou nebo mlékem.

 

Svařák z jablek a brusinek

Typická vánoční vůně brusinek a jablek Vás spolu s voňavým kořením dokonale zahřeje.

Pro 6 osob si připravte:

  • 1 litr brusinkového džusu
  • 500 ml jablečného džusu
  • 60 ml javorového sirupu
  • 10 hřebíčků
  • 2 svitky skořice
  • 1 pomeranč

Brusinkový i jablečný džus vložte spolu s javorovým sirupem, kořením a měsíčky pomeranče do hrnce a přiveďte k varu. Povařte asi čtvrt hodiny, sceďte a rozdělte do sklenic. Před servírováním ozdobte plátky jablka a pomeranče.