Krůtí maso je správná volba
Existuje mnoho způsobů, jak něco udělat pro svou kondici. Kromě cvičení a prevence můžete svému tělu pomoci hlavně správným stravováním. Na to je dobré myslet už při nákupu. Jak ale vybrat potraviny, které vaše tělo ocení? Dobrým příkladem je výběr masa.
Většina lidí si nedokáže představit svou stravu bez masa. Skutečně jde o důležitou součást lidského jídelníčku. „Maso má důležité místo v lidské stravě. Odborníci doporučují jeho přítomnost na jídelníčku bez ohledu na věk. Záleží však na tom, jaké maso si vybereme. Podle nejnovějšího výzkumu je nejrozumnější volbou bílé maso. Vědci prokázali, že jeho přítomnost ve stravě nezvyšuje riziko nemocí souvisejících se stravováním, jako je diabetes, kardiovaskulární onemocnění nebo vysoký krevní tlak,“ říká Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka, odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“. I mezi různými druhy bílého masa jsou však rozdíly. „Z hlediska nutričního složení bílého masa je důležité upozornit na krůtí,“ dodává dietoložka.
Krůta je domestikovanou formou divokého krocana původem z Ameriky, kde se na talíři objevuje také na Vánoce. Češi na svůj jídelníček zařazují krůtí maso méně často, než by měli. Krůtí maso je zdrojem vitaminů D, B3, B6 a B12. V případě krůtího stehna bez kůže je to navíc vitamin B2, dále jde o prvky jako fosfor, draslík a zinek. Krůtí maso z prsou bez kůže má zase nízký obsah nasycených mastných kyselin. „Jejich omezení ve stravě pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Krůtí maso má také vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny přispívají k růstu svalové hmoty a pomáhají udržovat zdravé kosti,“ říká Joanna Neuhoff-Murawska.
Krůtí maso uspokojí i labužníky, protože chuť masa z různých částí se liší, takže se nikdy neomrzí. Pokud se rozhodnete dát si k obědu krůtí maso, měli byste také věnovat pozornost správnému způsobu přípravy, abyste zachovali jeho nutriční hodnotu. „Je vhodné vsadit na pečené maso, guláš nebo steak přímo z grilu nebo teflonové pánve, a zdržet se obalování strouhankou. Tím se nezvýší energetická hodnota jídla, “ doporučuje dietoložka Joanna Neuhoff-Murawska.
Pokud se tedy chystáte pustit se do vaření, zbývá již jen popřát: Dobrou chuť!