Krájení cibule bez pláče

Každá kuchařka i kuchař dobře ví, že když se krájí cibule tečou slzy. Je to poměrně nepříjemné, zejména, když máte před sebou třeba vaření guláše, kde je potřeba opravdu velké množství cibule a pro takové případy existují různé fígly, díky kterým se pláče můžete zbavit.

Kůrka od chleba

Jednou radou, jak se zbavit pláče při krájení cibule je dát si do úst kůrku od chleba a pěkně si na ní pochutnat. Samozřejmě, že to nemusí být vždy jen kůrka, jsou třeba starší osoby, které by měly problém požvýkat kůrku od chleba, ale právě tato potravina se uvádí, protože se poměrně dlouze žvýká, což je to, co potřebujete ke krájení cibule. Můžete kůrku vyměnit i za něco jiného, ale mělo by to být něco, co budete žvýkat delší dobu a pokud vás nic nenapadá, tak si jednoduše kupte balíček žvýkaček, než se rozhodnete vařit guláš.

Nedýchat pusou

Další možnost, která vám pomůže při krájení cibule, je dýchání nosem a ne pusou. Je důležité, abyste měli po celou dobu krájení ústa zavřená a soustředili jste se na to, abyste opravdu dýchali pouze nosem.  To znamená, že musíte vydržet nemluvit nebo dělat s pusou cokoliv jiného. Je to poměrně efektivní, jednak proto, že nevdechnete látky, které vás rozbrečí, ale hlavě proto, že se tolik soustředíte na správné dýchání, tak zapomenete na to, že aby vám měly po tváři stékat slzy. Některé babské rady říkají, že je dobré do zubů sevřít lžičku nebo jiný předmět a držet jej ve vodorovné pozici, tím se také velmi soustředíte na to, aby lžička držela, a přestanete myslet na slzy, ale pokud čekáte nějakou návštěvu, tak se lžičkou v ústech budete vypadat poněkud vtipně.

Zmrazíme tě!

Velmi netradičním způsobem, jak se při krájení cibule zbavit slz je její zmražení. Údajně stačí dát cibuli na pár minut do mrazáku, například deset až patnáct a poté se zbaví těch enzymů, co nás dohánějí k pláči a vy jí můžete volně krájet jako by to byla například rajčata. Samozřejmě, že bude trochu tužší a raději byste ji měli nechat nakrájenou chvíli povolit, aby na horkém oleji příliš neprskala. Někteří lidé také uvádějí, že je dobré cibuli nechat v ledové vodě anebo dokonce krájet cibuli úplně pod vodou, což může být trochu nepohodlné.

Osvědčená klasika

A způsob, který známe úplně všichni a snad všichni jej používáme je ostrý nůž, každý přece ví, že díky ostrému noži poškodíte cibuli mnohem méně, a tak nevylučuje tolik látek, což znamená, že je to způsob, jak se aspoň trochu můžete zbavit pláče při krájení cibule, samozřejmě to není tolik efektivní, ale rozhodně to trochu pomůže a klidně to můžete zkombinovat ještě s nějakou jinou radou.

Cibule je velice zdravá, a proto by měly být v našich pokrmech, ale její krájení nás dovádí k pláči. Víte, že existují způsoby, jak lze nakrájet cibuli i bez pláče, máte je už odzkoušené?