Upečte tradiční trojici vánočního pečiva
Stejně jako bramborový salát nebo prskavky, tak i tradiční vánoční pečivo patří na náš sváteční stůl. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na tři nejtypičtější dobroty, které o Vánocích zkrátka nesmí chybět.
Máslová vánočka s mandlemi
Nejtradičnější pečivo, které si vychutnáváme na Štědrý den k snídani – třeba s máslem a horkým kakaem, nebo zkrátka jen tak.
Na 1 vánočku budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 42 g droždí
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 6 žloutků
- 80 g mandlí (sekaných nebo plátků)
- 80 g másla
- 1 vejce
- 50 g rozinek
- 2 lžíce rumu
Rozinky spařte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte hodinu odležet, aby nabobtnaly. Z kvasnic, lžíce cukru, poloviny vlažného mléka a 2 lžic mouky připravte kvásek. Do zbylé mouky přidejte sůl, krupicový i vanilkový cukr, žloutky a polovinu mandlí.
Smíchejte, přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a vše důkladně propracujte v hladké těsto. Nakonec vmíchejte rozinky v rumu. Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu, poté ho rozdělte na devět stejných dílů, ze kterých vyválejte asi 30 cm dlouhý pramen.
Spodní díl vánočky spleťte ze čtyř pramenů, položte ho na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Prostřední díl spleťte ze tří pramenů, položte ho na spodní díl a opět potřete vejcem. Poslední dva prameny stočte, položte navrch a konce podhrňte pod vánočku.
Takto spletenou vánočku nechte kynout ještě asi půl hodiny. Nakonec ji potřete vejcem, posypte druhou polovinou mandlí a spíchněte špejlemi, aby se v troubě nerozpadla. Vánočku pečte asi 20 minut při teplotě 180ºC, poté teplotu snižte na 160ºC a pečte ještě dalších 20 minut.
Vánoční štóla z Drážďan
Štóla je klasické německé vánoční pečivo, které však potřebuje nějaký čas rozležet. Pokud si ji upečete ještě dnes, o Vánocích bude dokonalá!
Na 1 štólu si připravte:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 42 g droždí
- 200 – 300 ml mléka
- 180 g másla
- 100 g rostlinného tuku nebo sádla
- 100 g mandlí
- 150 g rozinek v rumu
- 30 g kandované kůry (citrónové a pomerančové)
- kůru z 1 citronu
a na obalení:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Z kvasnic, lžičky cukru, vlažného mléka a 2 lžic mouky připravte kvásek. Mouku smíchejte se solí, zbylým cukrem, citrónovou kůrou, rozpuštěným máslem i rostlinným tukem (sádlem) a přidejte i vzešlý kvásek. Těsto propracujte a přidejte i rozinky v rumu, kandovanou kůru a nasekané mandle.
Řádně vypracované těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Poté z něj vytvořte podlouhlý válec, z jedné strany přehnutý. Štólu přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 240ºC.
Jakmile začne povrch zlátnout, teplotu v troubě snižte na 180ºC a štólu přikryjte alobalem. Pečte dalších 45 – 60 minut. Ihned po upečení potřete štólu rozpuštěným máslem a obalte ji ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Po vychladnutí ji zabalte do alobalu a nechte uležet do Štědrého dne.
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček je tradičním pečivem zejména v Americe, ale velmi oblíbený je po celém světě. Proto by neměl chybět ani na Vaší sváteční tabuli.
Na 1 chlebíček budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 240 g másla
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citrónové kůry
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 40 ml rumu
- 200 g kandovaného ovoce
- 100 ml podmáslí
Změklé máslo vyšlehejte spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a žloutky do pěny. Přidejte rum, mouku, prášek do pečiva, kandované ovoce a podmáslí. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Chlebíčkovou formu vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a naplňte připraveným těstem.
Pečte při teplotě 160ºC asi 50 minut. Po upečení nechte chlebíček chvíli chladnout ve formě, poté ho vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Biskupský chlebíček můžete ozdobit čokoládovou polevou.