Lahodné horké nápoje na zahřátí!
Chladný, větrný a deštivý podzim ukázal svoji pravou tvář a zahnal nás do tepla domovů. Pojďme si spolu zpříjemnit říjnové dny posezením u lahodné horké kávy nebo čokolády. Vyzkoušet můžete jeden z našich sedmi dokonalých receptů!
Karamelová káva
Ideální nápoj pro chladné deštivé dny, který Vás ukolíbá chutí karamelu, vanilky, smetany a překvapením v podobě vloček soli.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 430 ml vody
- 60 ml silného espressa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 60 g třtinového cukru
- 160 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
- vločky mořské soli a skořici na ozdobu
Vodu, kávu, vanilkový extrakt dejte do malého kastrolu, přiveďte k varu a nechte dvě minuty pozvolna probublávat, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odložte stranou a udržujte horké. Šlehačku ušlehejte do tuha a opatrně spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem a vločkami soli (postačí čtvrt lžičky). Kávu rozdělte do vyšších sklenic, ozdobte karamelovou šlehačkou a posypte skořicí.
Hustá horká čokoláda
To pravé pro všechny čokoholiky! Poctivá hustá čokoláda s pořádnou porcí šlehačky hravě zatočí s každou podzimní depresí.
Pro 4 osoby si připravte:
- 750 ml mléka
- 320 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky moučkového cukru
- kakao, skořici nebo čokoládové hobliny na ozdobu
Mléko nalijte do kastrolu, přidejte nalámanou čokoládu a na mírném ohni ji nechte pozvolna a za stálého míchání rozpustit. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem do polo tuha. Horkou čokoládu rozdělte do hrnků nebo skleněných pohárků, ozdobte ušlehanou šlehačkou a dle chuti ozdobte kakaem, skořicí nebo čokoládovými hoblinami.
Horká mátová čokoláda
Mátová čokoláda rozděluje strávníky na její milovníky a odpůrce. Všichni, kdo však tuto specialitu milují, se při popíjení tohoto horkého nápoje dostanou přímo do nebe!
Na 4 šálky budete potřebovat:
- 350 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mátové čokolády
- 60 ml smetany ke šlehání
Smetanu zahřejte a přelijte do kovové misky. Hořkou i mátovou čokoládu nasekejte nadrobno, nasypte do smetany a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni na hladký krém. Ohřejte mléko a promíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Hotový nápoj rozlijte do předehřátých šálků.
Mandlová káva z Vietnamu
Vyzkoušejte netradiční spojení mandlového a slazeného mléka spolu s kávou, vznikne dokonale harmonický nápoj!
Pro 4 osoby si připravte:
- 410 ml mandlového mléka
- 90 ml silného espressa
- 60 ml slazeného kondenzovaného mléka
V rendlíku smíchejte mandlové mléko s kávou, na mírném ohni přiveďte k varu a odstavte. Kondenzované mléko rozdělte do silnostěnných sklenic, přelijte mandlovou kávou a ihned podávejte.
Horká čokoláda s chilli
Okořeňte si život a přimíchejte si do horké čokolády špetku chilli! Rozproudí Vám krev v žilách a dozajista Vás zahřeje.
Na 4 šálky si připravte:
- 600 ml mléka
- 500 g hořké čokolády
- 1 lžíci krupicového cukru
- špetku chilli
- špetku skořice
- smetanu ke šlehání na ozdobu
Mléko přiveďte k varu, přidejte chilli a skořici, rozmíchejte a odstavte. Čokoládu nasekejte na drobné kousky, vsypte do mléka s kořením a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Horký nápoj rozlijte do předehřátých šálku a ozdobte lžící do tuha ušlehané smetany.
Horký tiramisu nápoj
Milovníci tradiční italské dobroty, držte si klobouky! Tiramisu nápoj Vám zpříjemní každé deštivé odpoledne a vrátí Vás zpátky na slunnou pláž.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 200 ml mléka
- 125 g mascarpone
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 60 ml silného espressa
- 1 lžíci javorového sirupu
- 1 lžíci holandského kakaa
a na ozdobu:
- smetanu ke šlehání
- čokoládové hobliny
- granulovanou kávu
- cukrářské piškoty
V hrnci promíchejte smetanu s mascarpone, přilijte mléko a za stálého míchání zahřívejte, až bude směs hladká a krémová. Pak přisypte kakao a důkladně rozmíchejte, aby ve směsi nevznikly hrudky. Do každého šálku nalijte část kávy a doplňte mléčnou směsí. Zakápněte javorovým sirupem a promíchejte. Ozdobte kopečkem do tuha ušlehané smetany, granulkami kávy, čokoládovými hoblinami a cukrářským piškotem.
Horká karamelová čokoláda
Nestačí Vám klasická horká čokoláda? Připravte si domácí karamel, ušlehejte mléko na pěnu a pak si jen užívejte dokonalé harmonie chutí!
Na 4 šálky budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 g krupicového cukru
V malém rendlíku se silným dnem roztavte cukr na světlý karamel. Smetanu zahřejte, přilijte ke karamelu, povařte a rozdělte do připravených předehřátých šálků. Čtyři pětiny mléka zahřejte, rozpusťte v něm 90g nastrouhané čokolády a rozdělte do šálků s karamelem. Zbylé mléko ušlehejte na mléčnou pěnu a použijte ji na ozdobu, stejně jako zbytek hořké čokolády.