Použijte červenou řepu netradičně – udělejte si léčivý kvas, který pomůže ke zdraví ledvinám, střevům, játrům a upraví krevní tlak

Zavařujete červenou řepu, nebo z ní děláte přílohy k masům, používáte ji k zapékání, nebo si ji nastrouháte a přidáte do salátu? Jde všeobecně o velmi zdravou zeleninu, která stojí za přípravu a práci, kterou musíme podstoupit, než si ji naservírujeme.

Což takhle vyzkoušet recept na léčivý kvas, který si vyrobíte jednoduše doma a očistíte tak váš organismus? Je to skutečně snadné a zvládne to i ten, kdo vaření a pečení příliš neholduje.

Kysané zelí a spol.

Kysané zelí, kefír a jiné potraviny jsou všeobecně zdravé. Obsahují totiž spoustu užitečných látek, které našemu tělu velmi prospívají. I z červené řepy se dá udělat kysaný nápoj, který se užívá následně po lžících několikrát za den a pomáhá nám ke zdravému a lepšímu životu.

Konkrétně kvas z červené řepy slouží jako prevence před zhoubnými druhy rakoviny, je výborný k detoxikaci organismu a regeneraci po náročných chemoterapiích. Odplavuje z těla jedovaté látky, čistí a regeneruje játra i ledviny. Dokonce vám pomůže při problémech zažívacího ústrojí, očistí střeva, pomůže při zácpě.

Dle ruské lidové medicíny je to nejlepší lék na vysoký krevní tlak ale i na kornatění cév neboli artrózu.

Co budete potřebovat?

Nemusíte se bát žádných velkých investic. Udělat kvas si tak mohou dovolit i starší lidé v důchodu nebo maminky na mateřské dovolené. Pořiďte si tyto ingredience:

  • Zavařovací sklenku o objemu 3 litry
  • Víčko s dírkami nebo gázu
  • 0,7 kg očištěné červené řepy
  • 200 g cukru (med ne)
  • 2 lžíce mouky
  • 100 g rozinek
  • Převařenou vychladlou vodu

I postup je jednoduchý a nezabere mnoho času:

Řepu umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Ty následně uložte do sklenice. Přidejte rozinky, cukr i mouku.

Vše zalejte převařenou vychladlou vodou (pokud máte lák z kyselého zelí nebo kombuchu, může použít taktéž, podpoříte proces kvašení). Sklenku uzavřete víčkem s dírkami nebo gázou a uložte na teplé místo na 6 – 7 dnů. Každý den je důležité obsah sklenky 2x promíchat. Bude-li se tvořit pěna, odebírejte ji.

Po týdnu vše přeceďte přes jemné sítko, utěrku nebo plenu a uložte do lednice. Nezbývá, než začít s detoxikací.

Jak je to s dávkováním

3x denně užívejte 3 – 4 lžíce kvasu nejlépe před jídlem. Poté, co celou dávku spotřebujete, dejte tělu 3 měsíce oddech. První část detoxikační kúry bude za vámi. Poté kúru zopakujte. Po 2. kúře si dejte opět 3 měsíce pauzu a lák si připravte potřetí, naposledy.

Vyzkoušejte, jak snadno je možné se během jednoho roku bezpečně a levně zbavit škodlivin z těla.

Pro koho není kvas z červené řepy vhodný

Kvašené potraviny celkově se nedoporučují u lidí majících větší potíže s ledvinami, trávením v akutní fázi nebo nemoc zvanou DNA. Budete-li chtít kúru zkusit, určitě se nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.