Netradiční cheesecake 5 x jinak!

Kdo by neznal dokonalou klasiku v podobě světově proslulého dezertu z krémového sýra? Pojďte spolu s námi ochutnat pět trošku nevšedních variant tohoto zázraku.

Čokoládový cheesecake

Lahodný dort plný čokolády, co víc si přát!

Na formu o průměru 18 cm si připravte:

  • 100 g kakaových sušenek (Zlaté Derby)
  • 35 g másla

na náplň:

  • 220 g hořké čokolády
  • 450 g žervé nebo jiného krémového sýra
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany

a na polevu:

  • 85 g hořké čokolády
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • lžičku másla

Formu s odnímatelnými boky vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Krémový sýr rozmixujte s cukrem, přidejte rozpuštěnou čokoládu a míchejte do dokonalého propojení směsi. Troubu předehřejte na 180ºC, formu s drobenkovým základem obalte do dvou vrstev alobalu a nalijte do ní čokoládový krém. Pečte asi hodinu, před vyjmutím z trouby by měl být střed lehce nedopečený.

Na polevu přiveďte k varu smetanu s máslem a vzniklou směsí přelijte rozlámanou čokoládu. Polevu nalijte na dort, rozetřete, aby efektně stékal po bocích, a na ještě teplou polevu můžete naskládat čokoládové lanýže nebo jiné pralinky.

Před podáváním vychlaďte v lednici a poprašte kakaem. Nechte minutu stát bez míchání a poté metličkou vymíchejte hladký krém. Odstraňte z formy alobal, nechte cheesecake chladnout asi hodinu na mřížce a poté ho přesuňte do lednice k dokonalému vychlazení. Formu vložte do vyššího pekáče nebo plechu a nalijte do něj vodu, aby dosahovala asi do poloviny dortové formy. Po jednom zapracujte i vejce a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Sušenky rozmixujte se studeným máslem na drobenku a napěchujte ji na dno formy.

Arašídové cheesecake dortíky

Milovníci burákového másla, radujte se!

Na 5 dortíků budete potřebovat:

  • 130 g kakaových sušenek (BeBe, Zlaté Derby)
  • 70 g másla
  • lžičku vanilkového extraktu

na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 170 g tvarohu ve vaničce
  • lžíci arašídového másla
  • 75 g cukru krupice
  • 2 vejce

a na polevu:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády

Formičky (popřípadě skleničky) naplňte drobenkou a upěchujte na dno.Tu rozdělte do připravených formiček a dortíky pečte asi půl hodiny až čtyřicet minut při 160ºC.Smetanu přiveďte k bodu varu, nalijte na rozlámanou čokoládu, umíchejte hladkou polevu a potřete jím hotové dortíky.

Před podáváním vychlaďte v lednici a při servírování ozdobte lžičkou mascarpone a arašídového másla. Po upečení nechejte cheesecake vychladnout. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte mascarpone, tvaroh i arašídové máslo a spojte v kompaktní směs. Sušenky rozmixujte spolu se studeným máslem a vanilkovým extraktem na sypkou drobenku.

Borůvkový cheeesecake bez pečení

Tento zákusek Vám ušetří čas a navíc voní lesem!

Na formu o průměru 20 cm si připravte:

  • 250 g kakaových sušenek (BeBe, Zlaté Derby)
  • 100 g másla

na náplň:

  • 300 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, žervé)
  • 300 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 ml borůvkového kompotu
  • 2 balení želatiny

a na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • lžičku másla

Sušenky rozmixujte spolu s máslem na sypkou drobenku a napěchujte ji na dno dortové formy. Vzniklou směs rozdělte na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte borůvky z kompotu – vzniklý odstín fialové záleží na Vašem vkusu.Nalijte ho na připravený korpus a nechte asi dvě hodiny tuhnout. Světlý krém nalijte do formy a nechte opět tuhnout asi dvě hodiny.

Na polevu rozpusťte čokoládu s máslem, potřete povrch dortu, přičemž necháte polevu stékat po bocích a ozdobte čerstvými borůvkami. Stejným způsobem připravte i druhou část krému, jen s tím rozdílem, že výsledný odstín fialové bude světlejší. Želatinu připravte podle návodu a polovinu vmíchejte do borůvkového krému. Krémový sýr vyšlehejte spolu s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem.

Cheesecake s malinami s citrónem

Osvěžující letní dortík, který Vám připomene prázdniny!

Na 1 formu budete potřebovat:

  • 130 g kakaových sušenek
  • 60 g másla

na náplň:

  • 450 g krémového sýra
  • 110 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • citrónovou kůru

a na polevu:

  • 180 g malin
  • 2 lžíce cukru krupice

Natlačte ji na dno formy a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC. Vzniklý hladký krém nalijte na předpečený korpus. Lžící ji naneste na různá místa koláče a špejlí utvořte mramorování. Okraje by měly být pevné, ale střed by se měl třást.

Po upečení nechte dort vychladnout na mřížce a poté ho vložte do lednice. Připravený cheesecake vložte zpátky do trouby a pečte dalších 30 až 45 minut. Maliny rozmixujte s cukrem a propasírujte přes jemné sítko, aby jste polevu zbavili semínek. Vyšlehejte krémový sýr spolu s cukrem, vejci a citrónovou kůrou i šťávou. Sušenky rozmixujte s máslem, aby Vám vznikla sypká drobenka.

Mango cheesecake

Zázvorové sušenky dodají koláči orientální nádech!

Na 4 malé formičky budete potřebovat:

  • 250 g zázvorových sušenek
  • 100 g másla

na náplň:

  • lžíci želatiny
  • 3 manga
  • 340 g krémového sýra
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g smetany ke šlehání

a na polevu:

  • 10 g želatiny
  • 1 mango

Želatinu rozpusťte ve 125 ml horké vody a vmíchejte do ní najemno rozmixované mango.Hotový krém rozdělte do skleniček a vložte do lednice as na dvě hodiny.Dortíky polevou ozdobte a řádně vychlaďte v lednici.

Polevu připravte tak, že rozpustíte 10 g želatiny ve 125 ml horké vody a přidáte do ní rozmixovanou dužinu z manga. Vzniklou želatinovou směs smíchejte se sýrem, cukrem, ušlehanou smetanou a pokrájenou mangovou dužinou. Sušenky rozmixujte spolu s máslem na sypkou směs a rozdělte na dno formiček nebo skleniček.