Netradiční cheesecake 5 x jinak!
Kdo by neznal dokonalou klasiku v podobě světově proslulého dezertu z krémového sýra? Pojďte spolu s námi ochutnat pět trošku nevšedních variant tohoto zázraku.
Čokoládový cheesecake
Lahodný dort plný čokolády, co víc si přát!
Na formu o průměru 18 cm si připravte:
- 100 g kakaových sušenek (Zlaté Derby)
- 35 g másla
na náplň:
- 220 g hořké čokolády
- 450 g žervé nebo jiného krémového sýra
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 g zakysané smetany
a na polevu:
- 85 g hořké čokolády
- 60 ml smetany ke šlehání
- lžičku másla
Formu s odnímatelnými boky vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Krémový sýr rozmixujte s cukrem, přidejte rozpuštěnou čokoládu a míchejte do dokonalého propojení směsi. Troubu předehřejte na 180ºC, formu s drobenkovým základem obalte do dvou vrstev alobalu a nalijte do ní čokoládový krém. Pečte asi hodinu, před vyjmutím z trouby by měl být střed lehce nedopečený.
Na polevu přiveďte k varu smetanu s máslem a vzniklou směsí přelijte rozlámanou čokoládu. Polevu nalijte na dort, rozetřete, aby efektně stékal po bocích, a na ještě teplou polevu můžete naskládat čokoládové lanýže nebo jiné pralinky.
Před podáváním vychlaďte v lednici a poprašte kakaem. Nechte minutu stát bez míchání a poté metličkou vymíchejte hladký krém. Odstraňte z formy alobal, nechte cheesecake chladnout asi hodinu na mřížce a poté ho přesuňte do lednice k dokonalému vychlazení. Formu vložte do vyššího pekáče nebo plechu a nalijte do něj vodu, aby dosahovala asi do poloviny dortové formy. Po jednom zapracujte i vejce a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Sušenky rozmixujte se studeným máslem na drobenku a napěchujte ji na dno formy.
Arašídové cheesecake dortíky
Milovníci burákového másla, radujte se!
Na 5 dortíků budete potřebovat:
- 130 g kakaových sušenek (BeBe, Zlaté Derby)
- 70 g másla
- lžičku vanilkového extraktu
na náplň:
- 250 g mascarpone
- 170 g tvarohu ve vaničce
- lžíci arašídového másla
- 75 g cukru krupice
- 2 vejce
a na polevu:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády
Formičky (popřípadě skleničky) naplňte drobenkou a upěchujte na dno.Tu rozdělte do připravených formiček a dortíky pečte asi půl hodiny až čtyřicet minut při 160ºC.Smetanu přiveďte k bodu varu, nalijte na rozlámanou čokoládu, umíchejte hladkou polevu a potřete jím hotové dortíky.
Před podáváním vychlaďte v lednici a při servírování ozdobte lžičkou mascarpone a arašídového másla. Po upečení nechejte cheesecake vychladnout. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte mascarpone, tvaroh i arašídové máslo a spojte v kompaktní směs. Sušenky rozmixujte spolu se studeným máslem a vanilkovým extraktem na sypkou drobenku.
Borůvkový cheeesecake bez pečení
Tento zákusek Vám ušetří čas a navíc voní lesem!
Na formu o průměru 20 cm si připravte:
- 250 g kakaových sušenek (BeBe, Zlaté Derby)
- 100 g másla
na náplň:
- 300 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, žervé)
- 300 g tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 120 g moučkového cukru
- 100 ml borůvkového kompotu
- 2 balení želatiny
a na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- lžičku másla
Sušenky rozmixujte spolu s máslem na sypkou drobenku a napěchujte ji na dno dortové formy. Vzniklou směs rozdělte na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte borůvky z kompotu – vzniklý odstín fialové záleží na Vašem vkusu.Nalijte ho na připravený korpus a nechte asi dvě hodiny tuhnout. Světlý krém nalijte do formy a nechte opět tuhnout asi dvě hodiny.
Na polevu rozpusťte čokoládu s máslem, potřete povrch dortu, přičemž necháte polevu stékat po bocích a ozdobte čerstvými borůvkami. Stejným způsobem připravte i druhou část krému, jen s tím rozdílem, že výsledný odstín fialové bude světlejší. Želatinu připravte podle návodu a polovinu vmíchejte do borůvkového krému. Krémový sýr vyšlehejte spolu s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem.
Cheesecake s malinami s citrónem
Osvěžující letní dortík, který Vám připomene prázdniny!
Na 1 formu budete potřebovat:
- 130 g kakaových sušenek
- 60 g másla
na náplň:
- 450 g krémového sýra
- 110 g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- citrónovou kůru
a na polevu:
- 180 g malin
- 2 lžíce cukru krupice
Natlačte ji na dno formy a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC. Vzniklý hladký krém nalijte na předpečený korpus. Lžící ji naneste na různá místa koláče a špejlí utvořte mramorování. Okraje by měly být pevné, ale střed by se měl třást.
Po upečení nechte dort vychladnout na mřížce a poté ho vložte do lednice. Připravený cheesecake vložte zpátky do trouby a pečte dalších 30 až 45 minut. Maliny rozmixujte s cukrem a propasírujte přes jemné sítko, aby jste polevu zbavili semínek. Vyšlehejte krémový sýr spolu s cukrem, vejci a citrónovou kůrou i šťávou. Sušenky rozmixujte s máslem, aby Vám vznikla sypká drobenka.
Mango cheesecake
Zázvorové sušenky dodají koláči orientální nádech!
Na 4 malé formičky budete potřebovat:
- 250 g zázvorových sušenek
- 100 g másla
na náplň:
- lžíci želatiny
- 3 manga
- 340 g krémového sýra
- 100 g cukru krupice
- 250 g smetany ke šlehání
a na polevu:
- 10 g želatiny
- 1 mango
Želatinu rozpusťte ve 125 ml horké vody a vmíchejte do ní najemno rozmixované mango.Hotový krém rozdělte do skleniček a vložte do lednice as na dvě hodiny.Dortíky polevou ozdobte a řádně vychlaďte v lednici.
Polevu připravte tak, že rozpustíte 10 g želatiny ve 125 ml horké vody a přidáte do ní rozmixovanou dužinu z manga. Vzniklou želatinovou směs smíchejte se sýrem, cukrem, ušlehanou smetanou a pokrájenou mangovou dužinou. Sušenky rozmixujte spolu s máslem na sypkou směs a rozdělte na dno formiček nebo skleniček.